Menu
Zapri
22.05.2023
Zaposlene v oddelku prehrane organizirajo nabavo, pripravo in ustrezno postrežbo (tudi razrezane, sesekljane in pasirane) celodnevne, starosti in zdravsttvenemu stanju primerne hrane in napitkov, v skladu s Pravilnikom o standardih in normativih socialnovarstvenih storitev (Ur. l. RS, št. 45/2010 in prej).
V oddelku delujejo dietne kuharice, kuharice in pomočnica (dietne) kuharice. Opremo za pripravo hrane v centralni kuhinji sprotno dopolnjujemo. Posebno pozornost posvečamo varni pripravi hrane, ob upoštevanju načel HACCP (1), navodil NIJZ (2) ter zdravstvene službe CUDV. Vsakodnevne zadolžitve zaposlenih so podrejene upoštevanju ukrepov preventive proti Covid-19 ter poostrenim splošnim higienskim ukrepom.
Kuharice se redno izobražujejo v sistemu HACCP. Dve delavki imata pridobljeno Nacionalno poklicno kvalifikacijo - Dietni kuhar, s katero sta:
Navedeno znanje uspešno prenašata na sodelavke. Ko bodo razpisani ustrezni programi, bomo v pridobitev NPK – Dietni kuhar napotili še druge zaposlene.
V centralni kuhinji pripravljamo pet obrokov dnevno na osnovi jedilnika, s katerim so uporabniki seznanjeni vsaj teden dni v naprej. Objavljen je na spletnih straneh CUDV. Logopedinja sprotno ureja jedilnik v lahkem branju, ki ga uporabniki prebirajo v skupinah / oddelkih. Objavljen je tudi na tabli ob glavnem vhodu v CUDV.
Jedilnike pripravljata vodja kuhinje in diplomirana medicinska sestra. Po potrebi, za upoštevanje posebnih prehranskih potreb posameznikov (diet), se vključujejo prehranski strokovnjaki z Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana - dietetiki in nutricisti (3).
Prednostna naloga zaposlenih pri pripravi jedilnikov je iskanje možnosti za popestritev le-teh z uvajanjem novih in zdravih jedi. Vedno bolj vključujemo ekološko in integrirano pridelana živila ter živila iz lokalnega okolja. Zato se je CUDV povezal s/z:
Kuharice kuhajo tudi za druge interesente - tržno dejavnost, t. j. kosila za notranje in zunanje abonente ter tople in hladne malice za zaposlene.
Mateja Čerenak
______________________________________________________________________________
1 angleška kratica Hazard Analysis Critical Control Point, kar pomeni analiza tveganja in ugotavljanja kritičnih kontrolnih točk
2 Nacionalni inštitut za javno zdravje
3 Nutricist je svetovalec na področju prehrane in prehranskih posledic na zdravje, dietetik pa je na istem področju strokovnjak (diplomirani dietetik, magister dietetike).
V skladu z določilom 37. člena Uredbe EU 2016/679 Evropskega parlamenta in sveta z dne 27. aprila 2016 smo za pooblaščeno osebo za varstvo podatkov imenovali družbo:
DATAINFO.SI, d.o.o.
Tržaška cesta 85, SI-2000 Maribor
www.datainfo.si
e-pošta: dpo@datainfo.si
telefon: +386 (0) 2 620 4 300
Center za usposabljanje, delo in varstvo Dobrna, avtorske pravice pridržane
Izdelava spletnih strani:Izdelava spletnih strani - Spletna postaja
Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje
Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.