Menu
Zapri
Program Ekošola v CUDV Dobrna razvija kakovostne vsebine in projekte skladno z začrtanimi programskimi vsebinami FEE in Eco-Schools International.
Glavni cilj slovenskega programa Ekošola je vzgoja otroka in mladostnika, da skrb za okolje in naravo postane del življenja. Drugi cilji so:
01.03.2019
V letošnjem šolskem letu smo se odločili, da bomo pri gospodinjsko-kuharskem krožku kuhali EKO. Ugotovili smo, da to pomeni uporabljati doma pridelana živila, ki niso škropljena, da uporabljamo za pripravo svoje roke, da uporabljamo hladen način kuhanja in peke ter živila, ki rastejo/zrastejo »danes« na našem vrtu – sezonsko sadje in zelenjavo. Ko smo listali knjigo ge. Emilije Pavlič Mamica nauči me kuhati, in izbirali recepte, smo z navdušenjem prinašali sestavine od doma. Sara je prinesla domač pršut in kakije, nekdo domača neškropljena jabolka, Bojana je sama skuhala marmelado, kupili smo moko v Sorževem mlinu...
Porodila se je ideja, da bi sodelovali v natečaju EKOŠOLE Reciklirana kuharija, ki je del projekta Hrana ni za tjavendan. Pisali smo ge. Emiliji in jo prosili, če bi sodelovala z nami in nam pomagala s svojim znanjem in izkušnjami dobre »zdrave« kuharice. Bila je za, zelo vesela našega povabila.
Resno smo se začeli pripravljati na njeno sodelovanje, napovedano delavnico 8.3.2019.
Izbrali smo recept iz njene knjige in prosili za soglasje, da uporabimo njen recept- avtorsko delo, za sodelovanje v natečaju. Gospa se je strinjala. Pogovarjali smo se kaj pomeni reciklirati oz. ponovno uporabiti, gospa Emilija nas je to še po svoje poučila.
Recept smo seveda po naše oblikovali. Sara ga je prepisala na računalnik, ostali učenci so poiskali sličice sestavin in pripomočkov, ki smo jih lepili. Nekateri so urili tudi številčne in količinske predstave, ko je bilo potrebno napisati, narisati ali označiti količino (npr. narisati 2 jajci, označiti ½ dl mleka ipd.). Vse smo dokumentirali s fotografiranjem in snemanjem, seveda spet s soglasji uporabnikov ali njihovih staršev- zakonitih zastopnikov.
Na dan žena pa je prišla gospa Emilija Pavlič. Mi smo bili pripravljeni. Sestavine po receptu za njene buhteljčke in pripomočki za izdelavo tudi. Vsi kuharji in kuharice pa morajo spoštovati določene higienske standarde. O tem se tudi vedno znova pogovarjamo. Umili in razkužili smo si roke, zavezali predpasnike in na glave rutice. Po uvodni predstaviti in seznanitvi s potekom dela, je gospa Emilija s posluhom usmerjala učence pri delu. Prav vsi so gnetli, Sara, Maja, Neja, Tina, Zlatko, Nika kroglice, stiskali z »injekcijo« marmelado v buhteljčke. Tina, Nika in Zlatko so se preskusili tudi v drugi tehniki oblikovanja buhteljnov, z izrezovanjem in nanašanjem marmelade in oblikovanjem mošnjičkov. Na koncu so jih v pekaču še vsi lahko premazali z jajci.
Nato smo pekač postavili v mrzlo pečico in pekli 25 minut pri 170 stopinjah C. To lahko naredil kdorkoli, brez nevarnosti, da se opeče!
Ko so bili pečen, smo jih najprej sami poskusili, nato pa naložili na pladnje in okrasili s pripravljenimi pomladanskimi cveticami, ki smo jih izdelali sami na zobotrebcih. Te so lahko poskusili zaposleni in naše mame, če so se udeležile predavanja go. Emilije o zdravi prehrani, ki ga je izvedla popoldan.
V skladu z določilom 37. člena Uredbe EU 2016/679 Evropskega parlamenta in sveta z dne 27. aprila 2016 smo za pooblaščeno osebo za varstvo podatkov imenovali družbo:
DATAINFO.SI, d.o.o.
Tržaška cesta 85, SI-2000 Maribor
www.datainfo.si
e-pošta: dpo@datainfo.si
telefon: +386 (0) 2 620 4 300
Center za usposabljanje, delo in varstvo Dobrna, avtorske pravice pridržane
Izdelava spletnih strani:Izdelava spletnih strani - Spletna postaja
Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje
Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.