Likovni natečaj NAŠA VELIKA IMENA na temo Jakob Savinšek in modernizem

Likovni natečaj NAŠA VELIKA IMENA na temo Jakob Savinšek in modernizem

04.02.2022

Z natečajem želimo obeležiti 100-letnico kiparjevega rojstva in raziskovati v kiparskih medijih.
O kiparju:
Jakob Savinšek, slovenski kipar, risar in pesnik, rojen 4. februarja 1922, v Kamniku, v Sloveniji, umrl 17. avgusta 1961, v Kirchheimu, v Nemčiji.
Jakob Savinšek, sin književnika Slavka Savinška, je v Ljubljani končal gimnazijo. Leta 1949 je diplomiral na Akademiji za upodabljajočo umetnost, sedaj ALUO. Leta 1950 se je specializiral za kiparstvo pri profesorju Borisu Kalinu.

Savinšek je bil eden največjih talentov med našimi kiparji po drugi svetovni vojni. S svojimi deli je z lahkoto prehajal iz figuralike v abstrakcijo, od drobnih formatov do monumentalnih figur. Bil je med avtorji, ki so popeljali ustvarjalnost okvirov figuralike v novo izraznost. Poleg spomenikov, postavljenih od Bele krajine (Griček v Črnomlju in Krasica) do Posočja (S. Gregorčič, J. Kugy) ga odlikujejo prefinjeni, generalizirani portreti npr.: življenjske sopotnice Mile Kačičeve, s katero sta imela sina Davida (1949-1990). V Celju pa je postavljen spomenik padlim borcem in žrtvam fašističnega terorja v Celju.
Savinšek je bil med prvimi pobudniki simpozijev Forma Viva v Sloveniji, skupaj z Janezom Lenassijem (Kostanjevica, Seča pri Portorožu). Umrl je prav ob udeležbi na enem od kiparskih simpozijev v Nemčiji. Po njem se imenuje ulica v Novem mestu. Izbrano zbirko njegovih del hrani Moderna galerija Ljubljana, nekaj kipov (npr. model spomenika za J. Plečnika) tudi Narodna galerija.

 
 
 

Center za usposabljanje, delo in varstvo Dobrna

  • Lokovina 13a,
  • 3204 Dobrna

 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.