12. državne igre specialne olimpiade MATP

12. državne igre specialne olimpiade MATP

03.03.2020

Center za usposabljanje, delo in varstvo Dobrna je v četrtek, 30. novembra organiziral 12. državne igre specialne olimpiade MATP. Dejstvo je, da se z dobro promocijo programa prilagojenih športnih aktivnosti-MATP vsako leto veča število tekmovalcev in ekip iz vse Slovenije.

Prijavljenih je bilo 111 tekmovalcev in 81 trenerjev/spremljevalcev iz 30 ekip – članic SO Slovenije. V celjski dvorani Golovec se nas je srečalo in družilo krepko čez 300 športnikov, njihovih trenerjev in spremljevalcev, organizatorjev prostovoljcev 40 študentk PeF Ljubljana), častnih gostov, organizatorjev, nastopajočih (preko 35) ter nenazadnje vseh prijateljev MATP-ja (starši uporabnikov na tribunah). Organizatorji smo se potrudili za celostno podobo iger, vsi tekmovalci in spremljevalci so dobili darilne vrečke (Tshirt, bidon, malico ob prihodu), prav tako smo pripravili bogat kulturni program (preko 35 vseh nastopajočih), se potrudili z številnimi označbami dvorane (registracijski pult, info točka, nega, prva pomoč, WC, oznake ekip na mizah, ipd.). Častni govorci na državnih igrah so bili podžupan MO Celje Vladimir Ljubek, Ljubo Miličević, predsednik Specialne Olimpiade Slovenije, dr. Tine Kovačič, vodja tekmovanja in predsednik organizacijskega odbora iger, prof. dr. Tjaša Filipčič, predstavnica Pedagoške fakultete v Ljubljani, Tanja Princes, glavna trenerka za MATP pri SO. Kulturni program so s svojo plesno točko popestrili varovanci CUDV Dobrna in pevke pevskega zbora Dobrna in No nejm bend (pevka Anja Irmančnik s pianistom) ter folkloristi CUDV Dobrna. Slovesno zaprisego specialne olimpiade je izrekla športnica specialne olimpiade Ina Košič:«Pustite mi zmagati, če pa že ne morem zmagati, naj bom vsaj pogumna v svojem poizkusu!«

Po svečani zaprisegi je Tjaša Filipčič slavnostno otvorila igre. Tekmovalci specialne olimpiade so se pomerili na 5. tekmovalnih disciplinah in sicer v vožnji z vozičkom skozi tunel, trakove in slalom med količki, v zbijanju žog s stožca, v podiranju kegljev, v brcanju žoge v gol (elementih nogometa), met vrečke v cilj. S programom treninga motoričnih aktivnosti-MATP načrtno, strokovno in celostno vplivamo na mlade ali starejše generacije športnikov specialne olimpiade, na njihovo pozitivno doživljanje prilagojenih športnih aktivnosti in predvsem na aktiven in zdrav življenjski slog, in nenazadnje na boljšo kakovost življenja. Dejstvo je, da so številne raziskave potrdile terapevtsko kot tudi pedagoško in drugo učinkovitost načrtovanih motoričnih treningov na gibljivost, mišično moč in vzdržljivost, ravnotežje, razvoj grobe gibalne funkcije in podobno. Z MATP vplivamo na motorično učenje športnice/športnika in posledični razvoj tako finih kot grobih motoričnih spretnosti, zato ga s pridom pri svoje delu uporabljamo fizioterapevti, delovni terapevti, kot tudi specialni in rehabilitacijski pedagogi, športni pedagogi in drugi in s tem dvigujemo nivo najrazličnejših gibalnih in funkcionalnih sposobnosti, na njeno/njegovo uveljavljanje v skupini športnikov in s skupino samo, spoznavanje osnovnih športnih pravil, spodbujanje zdrave tekmovalnosti, spoštovanje športnega obnašanja, strpnosti in nenazadnje na načrtno razvijanje spretnosti za vključitev v širše socialno okolje. Da bi vse to lahko dosegli, pa potrebuje trener MATP aktivnosti potrebna teoretična in praktična didaktična znanja in izkušnje. Samo tako lahko pravilno načrtuje, izvaja, analizira in evalvira takšen program treninga motoričnih aktivnosti-MATP, in samo na ta način je lahko pri svojem delu maksimalno uspešen, učinkovit, kvaliteten, inovativen, kreativen in nenazadnje fleksibilen.

Vse športnice in vsi športniki ste se skupaj s svojimi trenerji pridno pripravljali in utrjevali ter razvijali svoje gibalne spretnosti, sposobnosti, zato se boste danes dokazali v tekmovanju ter na koncu prejeli priznanja in medalje. Našim športnicam in športnikom smo tako omogočili, da se vrnejo z 12. državnih iger specialne olimpiade-MATP zadovoljni in radostni, prav tako smo jim, na ta način uspeli sooblikovati pozitiven odnos do športa in aktivnega in zdravega življenjskega sloga. Urška Žolnir, judoistka in Dino Murić, košarkar priznana slovenska športnika sta ob zaključku 12. državnih iger MATP specialne olimpiade podelila medalje in priznanja vsem športnikom specialne olimpiade. Menimo da je vse potekalo po zastavljeni časovnici, razen zaključne glasbe s plesom, ker sta nam na dan prireditve odpovedala sodelovanje na pop. delu prireditve No nejm bend (pevka Anja Irmančnik s pianistom).

Dr. Tine Kovačič, vodja oddelka medicinske rehabilitacije

 
 
 

Center za usposabljanje, delo in varstvo Dobrna

  • Lokovina 13a,
  • 3204 Dobrna

 

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.